Woensdag 11 mei waren we om 10.15 uur in het AMC aanwezig en na de inschijving stonden we rond 11.00 uur op de afdeling waar we zijn moesten. Na 'n kopje koffie en 't intake gesprek werden we naar onze kamer gebracht, dit was een 1 persoons kamer met gelukkig voldoende ruimte voor het gebruik van een rolstoel. Als al deze spullen uit de kamer waren was er ook voldoende ruimte voor 'n tweede bed zodat ik 's nachts ook op dezelfe kamer kon blijven slapen.
Vervolgens verschenen verschillende personen voor een gesprek of om hun onderzoeken te doen, zoals bloedprikken voor het bepalen van de bloedgaswaarden, de neuroloog voor het doen van wat alegmene onderzoeken, de dietiste, arts assitente, co assistente, en de verpleegkundige die speciaal aan ons toegewezen was. Zij deed nog we andere taken maar als wij iets hadden liep alles via haar, zij had ook meer ervaring met mensen die wat extra zorg nodig hebben, voor ons een fijne ervaring omdat je in princiepe een aanspreekpunt hebt.

Bij de vooronderzoeken later op de avond bleek het echter dat Riet een te hoge bloeddruk had en een onregelmatige polsslag, besloten werd om deze met medicijnen te verlagen, dit slaagde de eerste keer niet helemaal en later op de avond kreeg Riet een ander medicijn dat wel werkt, rond middernacht was de bloedruk weer normaal.

Vanaf 00.00 uur die donderdag mocht Riet niet meer eten of drinken en zouden we om 9.00 uur op de afdeling moeten zijn waar de pegsonde geplaatst zou gaan worden, opnieuw gooide de hoge bloeddruk en 'n onregelmatige pols de planning in de war, medicatie was nu niet meer mogelijk omdat ze nuchter moest blijven, daarom werd om 8:40 uur besloten om een hartfimpje te laten maken om de oorzaak van de onregelmatige pols te achterhalen en ondertussen was het dus niet zeker of de ingreep nog door kon gaan.
Inmiddels stonden de mensen klaar om Riet naar de andere afdeling te rijden en werd besloten om de hartfilm door prof. Mathus te laten beoordelen zodat zij kon beslissen over de plaatsing van de PEG sonde, voor ons dus spanning ten top.
Gelukkig vondt zij het geen bezwaar en werd Riet om 9:15 de OK binnen gereden en kon voor mij het wachten beginnen maar om 9:35 kwamen ze me al weer ophalen in de wachtkamer met de mededeling dat alles prima was verlopen. Omdat Riet geen algehele narcose had gehad maar alleen maar een plaatselijke verdoving was ons verblijf op de "uitslaap" kamer maar kort.
De hele ingreep was van zo'n korte duur dat de verpleegkundige van de afdeling die ons weer op kwam halen in de veronderstelling was dat het e.e.a. niet door was gegaan, toen zij bij de overdracht werd verteld dat alles was gegaan was ze dan ook met stomheid geslagen.
Om de maag wat rust te gunnen mocht Riet niets eten en drinken tot de volgende morgen tot de zaalarts was geweest, ze kreeg een infuus voor vocht en werden de maagsappen opgevangen via de pegsonde in een zakje.
Opnieuw bleek bij controle de bloeddruk te hoog te zijn, en kreeg Riet medicatie via 't infuus die prima werkte, het verblijf in bed viel i.v.m. rugpijn moeilijk waardoor Riet besloot om in de rolstoel te gaan slapen, en dit werkte prima, de volgende morgen inmiddels vrijdag bleek dat de medicatie tegen de hoge bloeddruk was uitgewerkt want de bloeddruk was weer te hoog en ook de onregelmatige pols was weer terug.
Om 10.00 uur verscheen de zaalarts en zette na wat onderzoeken 't licht op groen om weer naar huis te kunnen.
De verpleegkundige heeft hierna 't infuus verwijderd en ons instruktie's gegeven voor het toedienen van sondevoeding en het schoonmaken van de PEG sonde.
De eerste week moeten we nog wat gegevens bijhouden zoals temperatuur, lengte van de slang van de pegsonde , bloeddruk, waarvoor we medicatie meegekregen hebben.

Al met al is het toch wel meegevallen vond Riet, alleen het inbrengen van de scoop slang door de keel was erg vervelend, maar goed het is nu achter de rug en zijn we er zeker van de de voedingstoestand van Riet dadelijk gewaarborgd is.
Volgende week de 19e hebben we weer 'n afspraak in het AMC en dan zal worden gekeken worden of de wond goed genezen is en kan de pegsonde wat losser geplaatst kan worden en mag hij gedraaid worden.

Tot zover het verslag van het plaatsen van de pegsonde.